Do ciasta naleśnikowego dodaj jeden produkt. Te placki znikają z talerzy błyskawicznie
Puszyste placki w wersji wytrawnej to świetny pomysł zarówno na danie obiadowie jak i na kolacje. Takie pankejki można także potraktować jako sycącą przekąskę w ciągu dnia albo spakować do pracy czy szkoły. My proponujemy banalnie prostą wersję takich placków: jedyny dodatek to kukurydza z puszki. Tyle wystarczy, aby tradycyjne placki zyskały zupełnie nowy smak.
Jak zrobić pankejki z kukurydzą?
Do tradycyjnego ciasta na puszyste naleśniki wystarczy dodać odsączoną kukurydzę z puszki. Ważny jest tu jednak jeden element przygotować. Zanim jednak dorzucisz kukurydzę do ciasta, odstaw je na ok. 15 minut, aby mąka napęczniała. Dzięki temu gotowe pankejki z kukurydzą będą miały idealną teksturę.
Jeśli chcesz, możesz do swoich wytrawnych pankejków oprócz kukurydzy dorzucić również inne składniki. Może to być pokrojona w drobną kostkę szynka, ale też kolorowa papryka, groszek konserwowy czy też posiekana drobno natka pietruszki.
Przepis: Pankejki z kukurydzą
Szybkie placki z kukurydzą z puszki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 789 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g roztopionego masła
- 1 łyżka maku
- 1 szczypta soli
- 1 puszka kukurydzy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Jajka roztrzep i wymieszaj z mlekiem. Połącz składniki suche z mokrymi. Na koniec dodaj roztopione masło i odstaw ciasto na 15 minut. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki i wymieszaj.
- Smażenie plackówRozgrzej na patelni niewielką ilość tłuszczu. Nakładaj ciasto na patelnię niewielkimi porcjami i smaż z obu stron.
Jak podawać wytrawne pankejki z kukurydzą?
Puszyste placki z kukurydą można serwować zarówno na ciepło, zaraz po usmażeniu, ale świetnie smakują także zimne, na przykład jako wygodna przekąska do ręki. Wówczas można do nich podać keczup albo inny ulubiony sos, np. czosnkowy, koperkowy albo barbecue. Na gorące placki (po przewróceniu ich na patelni) można również położyć plasterek żółtego sera, który roztopi się na placuszkach i stworzy na nich apetyczną, serową kołderkę.
Pankejki można te podawać z kremowymi serkami i pastami kanapkowymi – wystarczy posmarować placek niczym kanapkę, można wówczas dołożyć na wierzch plasterek synki, pomidora i kilka liści rukoli i przykryć drugim plackiem. To także doskonała wersja na oryginalne i smaczne śniadanie do szkoły czy pracy.
Pankejki z kukurydzą można także pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do sałatki zamiast grzanek.